Alpakkaburger med karamellisert løk
av Lise Finckenhagen
4 pers.
600 g kvernet kjøtt av alpakka (f.eks. flatbiff eller mørbrad)
200 g kvernet spekk/flesk
salt og kvernet pepper
2 store løk
sukker
balsamicoeddik
4 skiver blåmuggost
4 brioche burgerbrød
finsnittet rødkål
nøytral olje og smør til steking
Dressing
1 dl majones
4 ss ketchup
2 ts dijonsennep
1 ss finhakket sylteagurk
1 ss finhakket dill og/eller persille, kan sløyfes
Bland raskt sammen kvernet kjøtt og spekk – og lag fire jevne burgere. Unngå å jobbe for mye med kjøttet, bare klapp det sammen til burgerfasong (og ønsket tykkelse). Krydre med salt og pepper på begge sider.
Skrell og skjær løken i cirka 1 cm tykke skiver. Varm en stor stekepanne og tilsett en god klatt smør og litt olje. Ha i løken når smøret har smeltet. Stek løken over middels lav varme. La løken få god tid slik at resultatet blir saftig, bløt og sødmefull løk. Rør med jevne mellomrom. Virker løken litt tørr mot slutten av steketiden kan du gjerne tilsette en liten skvett med vann fremfor mere fett. Ha i en god klype sukker og noen dråper balsamicoeddik mot slutten av steketiden.
Rør sammen alle ingrediensene til dressingen.
Pensle burgerne med litt olje og grill/stek dem over høy varme, cirka 3-4 minutter på hver side. Legg på osten mot slutten av grillingen/stekingen.
Varm brødene og legg på dressing, finsnittet rødkål, burger med ost, karamellisert løk og mer dressing.
Tips
Burgerne kan selvfølgelig toppes med det du liker best selv. Blåmuggost kan erstattes med cheddar, og sprøstekt bacon er alltid godt.