Tacos med entrecote

av Lise Finckenhagen

4 pers.

cirka 600 g entrecote

4 hvitløkfedd

2 ss smør

¼ ananas

salt og kvernet pepper

olje til steking

Chipotlemajones

2 eggeplommer

1 hvitløkfedd, finhakket

1 ts dijonsennep

2 ts chipotle paste

saften fra 1 lime

2 dl nøytral olje

salt og kvernet pepper

Frisk tomatsalsa

400 g modne og kjøttfulle tomater

1 grønn eller rød chili, renset for frø

1 liten løk eller rødløk

1 lime

salt og sukker

1 dl hakket frisk koriander

Ekstra tilbehør

mais- eller hvetetortillas

frisk tomatsalsa

syltet rødløk

revet ost

frisk koriander

guacamole eller avokado i skiver

Ta kjøttet ut av kjøleskapet en times tid før steking.

Sett ovnen på 150 grader.

Tørk entrecôten med kjøkkenpapir før du gnir det inn med litt olje og krydre godt med salt og kvernet pepper. Bruk helst en jernpanne eller en passende støpejernsgryte, og varm den godt. Ha litt olje i pannen og brun kjøttet godt på alle sider over høy varme. Bruk god tid slik at kjøttet får en skikkelig god stekeskorpe over det hele.

Senk temperaturen noe, og ha smør og hvitløk pannen. La smøret bruse godt og øs det over kjøttet mens du vender og snur litt på kjøttstykket samtidig. La alt surre og kose seg i et par minutter.

Løft kjøttet ut av pannen og over i en passende ildfast form. Hell over alt fettet fra pannen (inkludert hvitløk). Stek kjøttet videre i ovn til kjernetemperaturen er 55 (rødt) – 58 grader (rosa) avhengig av hva slags stekegrad du foretrekker. Husk at kjernetemperaturen vil stige ytterligere et par grader under hviletiden. Vend gjerne litt rundt på kjøttet underveis og øs over all den gode sjyen som danner seg i pannen.

La kjøttet hvile i 15-20 minutter.

Rens ananasen og skjær den i skiver. Stek skivene raskt over høy varme i en stekepanne.

Ha alle ingrediensene til majonesen i en beholder som er akkurat like stor omkrets som stavmikseren. Sett stavmiksere i bunnen og kjør noen sekunder før du sakter trekker stavmikseren opp mot overflaten og majonesen er deilig og tykk. Juster smaken med salt og pepper.

Del tomatene og skrap ut innmaten. Skjær tomatkjøttet i små biter. Skrell og finhakk løken, og finsnitt chilien.

Bland sammen tomater, chili og løk. Smak til limesaft, salt og en god klype sukker.

Rør inn hakket koriander.

Skjær kjøttet i tynne skiver på tvers av fibrene. Server skivene på maistortillas toppet med en litt stekt ananas og ønsket tilbehør.