Nakkeragu

av Lise Finckenhagen

4 pers.

1,5 kg tykke nakke/hals stykker

1 stor løk

4 hvitløkfedd

1 stor gulrot

2 stilker stangselleri

1 boks knuste tomater

2 laurbærblad

1 ts knuste fennikelfrø

2 dl rødvin

5 dl kraft, oksekraft/buljong

en kvast frisk timian eller rosmarin

nøytral olje og olivenolje til steking

salt og kvernet pepper

Til servering

kokt pasta

hakket bladpersille

parmesan

Hakk løk og hvitløk og skjær gulrot og selleri i små terninger. Krydre nakkestykkene med salt og pepper. Brun stykkene godt på alle sider i en stor stekepanne. Fres grønnsakene til de blir myke og blanke i litt olivenolje i trykkokeren. Legg i nakkestykkene og tilsett resten av ingrediensene. (Det skal være nok væske til at det står 2/3 opp på kjøttet). Som alltid med en trykkoker er det viktig at du leser/kan bruksanvisningen for din trykkoker (det finnes flere størrelser og varianter). Sett på lokket og kok under fullt trykk i cirka 90 minutter (ta tiden fra fullt trykk er oppnådd).

Skru av varmen og la trykket avta helt før du åpner lokket (på mange trykkokere finnes det en egen «hurtigutløser» for å raskt frigjøre trykket). Løft opp kjøttet, rens det fra beina og riv kjøttet fra hverandre i naturlige fibre. Kok inn sausen så den tykner (juster smaken om nødvendig) og bland kjøttet tilbake i sausen.

Kok pastaen «al dente» i rikelig med lettsaltet vann. Bland raguen sammen med pastaen og dryss over finhakket persille og revet parmesan.

 

Tips

2 dl rødvin kan erstattes med 3 dl mørkt øl hvis ønskelig.

Andre grønnsaker som en bit sellerirot, purre eller en rød chili (renset for frø og finhakket) kan også tilsettes.