Gårdsslakteri – stressfrie dyr – stressfritt kjøtt

Alpakkaene er nøysomme gressetere. Dyrene går ute hele året med tilgang til hus de benytter når de selv ønsker det! De beiter hele sommeren og spiser høy gjennom vinterhalvåret. Alpakkaene føder ute sammen med flokken sin.

Avkommene får gå med sin mor til hun starter avvenningen, normalt ved 7-9 mnd alder.

Alpakka vokser sakte og ansees å være ferdigvokst ved ca.2 års alder. Slaktealder for alpakka er fra 2 år og oppover.

 

Er du interessert i alpakkakjøtt? – ta kontakt for bestilling.

Hjemmesiden er under arbeid – mer informasjon kommer om litt.

Hvordan er alpakkakjøtt – hva smaker det?

Det omtales ofte som «annet rødt» – det er ikke så mørkt rødt som storfekjøtt, og ikke fullt så lyst som svinekjøtt. Fargemessig noe midt i mellom.

Alpakkakjøtt er magert, lite kolesterol, høyt i protein og jern.

Alpakkakjøtt har en mild smak og tar godt til seg smak fra urter, krydder og tilbehør man ønsker å bruke. 

Tilbakemeldingene fra kokker i Norge som har fått gleden av å teste alpakkakjøtt:

«en mellomting av mild hjort og storfe»

«minner om kalvekjøtt»

«mild på smak»

«anvendelig kjøtt, som  krever forsiktig bruk av varme (kjernetemperatur 55°C)»

Visste du forresten at opprinnelsen til beef-jerky er tørket alpakkakjøtt?

Ordet ´jerky´, som refererer til en tørket, saltet og banket form av alle slags dyrekjøtt, har sin opprinnelse i de søramerikanske Andesfjellene, kanskje omtrent samtidig som lama og alpakka ble temmet. Jerky stammer fra ordet «ch’arki», et Quechua-ord for en bestemt type tørket og utbenet kamelid (alpakka og lama) kjøtt. Dette er kanskje produsert av søramerikanske kulturer i tusenvis av år.

Konservert ´jerky´ kan senere rehydreres gjennom langvarig bløtlegging i vann, og i Sør-Amerika blir ch’arki oftest konsumert som rekonstituerte chips eller små biter i supper og lapskaus.

LITT HISTORIE

Alpakkaen er et relativt nytt dyr i Norge (2004), men alpakka er absolutt ikke et nytt dyr i verden.

For 9 millioner år siden bodde forfedrene til dagens kamelider i de nordvestlige delene av Nord-Amerika. Og for 3 millioner år siden splittet gruppen seg, og noen vandret til Asia, hvor det nå bare er kameler og dromedarer. Den andre delen av gruppen fulgte vestsiden av Nord-Amerika ned til Sør-Amerika hvor guanaco, llama, vicuña og alpakka nå er funnet.

Alpakka stammer fra Andesfjellene der den bor i 4-5000 m høyde i Peru, Chile og Bolivia, men det er også mindre populasjoner i for eksempel Argentina og Ecuador.

Alpakkaer har vært en husdyrart i over 6000 år for kjøtt og fiber(ull). Inka-indianerne i Sør-Amerika hadde ikke storfe; de hadde lamaer og alpakkaer. Og alpakkakjøtt har fortsatt å være en viktig del av menyen i Peru, Chile og Bolivia siden den gang.

TV2 Matkontrollen har prøvesmakt alpakkakjøtt.

Klikk her for å se innslaget.